wtorek, 10 marca 2015

Zupa krem z cebuli



Dziś pyszna i zdrowa zupa cebulowa.


Składniki:
1 kg cebuli
1 litr bulionu
1/2 szklanki mleka najlepiej 3,2 %
2 łyżki oleju
ząbek czosnku
sól, pieprz,
płatki migdałowe lub grzanki


Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę (nie musi być idealnie i tak wszystko będzie miksowane).

2. W średnim garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj cebulę. Smaż na średnim ogniu, aż się lekko zarumieni. Często mieszaj. Pod koniec smażenia dodaj ząbek czosnku.

3. Wlej bulion i mleko do garnka i gotuj przez kilka do kilkunastu minut.

4. Zmiksuj blenderem na gładki krem.

5. Dopraw solą, pieprzem i wg uznania ziołami prowansalskimi.

6. Zupę podawaj posypaną płatkami migdałowymi lub grzankami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz