piątek, 8 lipca 2016

Domowe sezamki z miodem





Składniki:

  • 3 łyżki miodu płynnego (miód skrystalizowany można lekko podgrzać i też będzie dobry)
  • szklanka sezamu (u mnie niełuskany /zdrowszy od łuskanego/)
  • łyżka słodkiego syropu waniliowego (można pominąć i dać trochę więcej miodu)
  • łyżka oleju



Do miski wlewamy miód, syrop i olej. Mieszamy. Dodajemy sezam i dokładnie mieszamy, aby oblepił się miodem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy równo masę na kształt prostokąta i grubość około 1 cm. Dobrze dociskamy. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika i czekamy, aż sezamki wystygną. Kroimy na mniejsze kawałki. Sezamki te będą lekko miękkie (nie takie twarde jak ze sklepu) dzięki zastąpieniu cukru miodem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz