piątek, 30 października 2015
Batoniki kokosowe à la Bounty - zdrowsza wersja
ok. 80 g wiórków kokosowych
1-2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki mleka
1,5 - 2 łyżki cukru /LUB 2 łyżki erytrolu (słodzik)/
1 łyżeczka mąki kokosowej - można pominąć
Polewa: rozpuścić 2 łyżki oleju kokosowego w garnuszku, dodać trochę wody i cukier lub słodzik do smaku. Ewentualnie można rozpuścić (w kąpieli wodnej) zwykłą czekoladę.
Batoniki:
W garnku rozpuścić olej kokosowy, dodać cukier lub słodzik, mleko, wiórki i mąkę kokosową. Wymieszać. Przełożyć do płaskiego naczynia, najlepiej kwadratowego lub prostokątnego
np. takiego:
i dokładnie docisnąć masę łyżką. Włożyć na ok. 20-30 minut do zamrażalnika. Masę pokroić na batoniki i polać polewą czekoladową. Włożyć do lodówki na około 30 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń