środa, 11 marca 2015

Omlet z warzywami





Warzywa do tego omletu można użyć świeże lub mrożone.

Składniki dla jednej osoby:

  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 40 g brokułów
  • 40 g kalafiora
  • 40 g fasoli szparagowej
  • olej lub masło do smażenia


Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Brokuły, kalafior i fasolę szparagową (jeśli są mrożone poczekaj, aż się rozmrożą :)) pokrój na małe części.

2. Rozgrzej na patelni 1 łyżeczkę oleju. Dodaj cebulkę i smaż do zeszklenia przez kilka minut. Dodaj resztę warzyw i dopraw solą i pieprzem. Smaż do miękkości.

3. Na talerzu roztrzep 2 jajka, dopraw solą i pieprzem wg uznania.

4. Na małej patelni (o średnicy 20-25 cm) rozgrzej 1 łyżkę oleju i wlej na nią roztrzepane jajka.

5. Kiedy powierzchnia omletu się zetnie, wyłóż go na talerz.

6. Na połowę omletu nałóż podsmażone warzywa i złóż na pół.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz