Porcja dla 2 osób:
- 2 piersi z kurczaka
- mieszanka sałat lub sałata lodowa
- pomidor
- żółta papryka
- pół małej cebuli
- ok. 80 g jogurtu naturalnego
- łyżeczka ketchupu
- ząbek czosnku
- przyprawy: czosnek granulowany, czerwona papryka, sól, pieprz
Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy, posypujemy czosnkiem granulowanym, czerwoną papryką, solą, pieprzem i zawijamy w papier do pieczenia (kawałek papieru przyciąć tak, aby po złożeniu zmieściła się w nim pierś z kurczaka i zostało po ok. 5 cm z każdej strony; na połówce papieru położyć pierś, przykryć drugą połówką, boki papieru zagiąć). Tak zawinięty filet układamy na rozgrzanej patelni (u mnie żeliwna) i smażymy ok. 12-18 minut (6-9 minut z każdej strony). Układamy na talerzach sałatę, pokrojone pomidory, żółtą paprykę, cebulę. Piersi kroimy na plasterki i układamy na wierzchu sałatki. Do jogurtu naturalnego dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i ketchup. Polewamy nim sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz