Lekka i zdrowa sałatka, prosta w przygotowaniu.
Składniki dla jednej osoby:
- mieszanka sałat (ja kupiłam taką w doniczce)
- pomidor
- 1/3 małej cebuli czerwonej (jest łagodniejsza w smaku), ewentualnie zwykłej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- łyżka słonecznika
- łyżka oleju (u mnie rzepakowy, tłoczony na zimno)
Przygotowanie:
Sałatę umyć i porwać na małe kawałki. Jajka ugotować na twardo i pokroić na 4 części. Pomidora pokroić na 8 części. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub w cieniutkie plasterki. Dodać łyżkę słonecznika i oleju.
Krótko o składnikach:
Sałata: jest dobrym źródłem soli mineralnych takich jak żelazo i wapń. Zawiera prowitaminę A i witaminy B1, B2, C i E. "W spożywanej na surowo sałacie witaminy i sole mineralne nie ulegają zniszczeniu, jak w wypadku warzyw przed spożyciem gotowanych"*
Pomidor: zawiera sole mineralne, karoten, witaminy z grupy B i witaminę C.
Cebula: zaliczana do roślin leczniczych, ponieważ zawarte w niej związki siarki (nadające cebuli ostry smak) działają hamująco na rozwój bakterii chorobotwórczych. Jest źródłem witaminy C, B1, prowitaminy A oraz wapnia i potasu, dzięki czemu działa odkwaszająco na organizm.
Ziarno słonecznika: zawiera prowitaminę A, witaminy z grupy B, C, E i składniki mineralne m.in. magnez, wapń, żelazo, potas, cynk.
* "Wiadomości z ogrodnictwa" Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne.
Przy opisie warzyw skorzystałam również z książki "Na działce od wiosny do jesieni" Państwowego Wydawnictwa Rolniczego i Leśnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz