środa, 6 kwietnia 2016

Granola



  • 2 szkl. płatków owsianych górskich
  • garść posiekanych migdałów
  • garść pestek dyni
  • 1/4 szkl. sezamu niełuskanego
  • 1/4 szkl. wiórek kokosowych
  • 2 łyżki siemienia lnianego w ziarnach
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1/4 szkl. posiekanych daktyli
  • 1/4 szkl. rodzynek
  • 3 łyżki miodu (najlepiej płynny, można też podgrzać w rondelku miód skrystalizowany)
  • 1 łyżka słodkiego syropu waniliowego (można pominąć i dać więcej miodu)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli


Mieszankę można skomponować wg uznania. Zwiększając liczbę suchych składników należy dać więcej miodu i oleju.

W rondelku wymieszać miód, syrop i olej ( gdy miód jest skrystalizowany można go lekko podgrzać i też będzie dobry). Dodać płatki, migdały, pestki dyni, sezam, wiórki, siemię lniane, otręby i szczyptę soli. Dobrze wymieszać, by wszystko było oblepione (masa ma być klejąca). Rozłożyć granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika. Piec 20-25 minut. Wystudzoną granolę wymieszać z daktylami i rodzynkami. Przechowywać w słoiku lub metalowej puszce w suchym miejscu.


Syrop waniliowy

GRANOLA



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz