- 2 szkl. płatków owsianych górskich
- garść posiekanych migdałów
- garść pestek dyni
- 1/4 szkl. sezamu niełuskanego
- 1/4 szkl. wiórek kokosowych
- 2 łyżki siemienia lnianego w ziarnach
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1/4 szkl. posiekanych daktyli
- 1/4 szkl. rodzynek
- 3 łyżki miodu (najlepiej płynny, można też podgrzać w rondelku miód skrystalizowany)
- 1 łyżka słodkiego syropu waniliowego (można pominąć i dać więcej miodu)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
Mieszankę można skomponować wg uznania. Zwiększając liczbę suchych składników należy dać więcej miodu i oleju.
W rondelku wymieszać miód, syrop i olej ( gdy miód jest skrystalizowany można go lekko podgrzać i też będzie dobry). Dodać płatki, migdały, pestki dyni, sezam, wiórki, siemię lniane, otręby i szczyptę soli. Dobrze wymieszać, by wszystko było oblepione (masa ma być klejąca). Rozłożyć granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika. Piec 20-25 minut. Wystudzoną granolę wymieszać z daktylami i rodzynkami. Przechowywać w słoiku lub metalowej puszce w suchym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz