środa, 21 października 2015

Ciasto z płatków owsianych z polewą czekoladową / bez cukru



Nie zawiera białej mąki pszennej i masła. To zdrowszy zamiennik tradycyjnego ciasta.


Potrzebujemy:
200 g płatków owsianych
80 g ziarna sezamu (u mnie niełuskany)
50 g wiórek kokosowych
30 g rodzynek
30 g migdałów w płatkach
40 g tahini (pasta sezamowa)
2 jajka
15 g miodu lub słodkiego syropu waniliowego

170 g mleka
20 g mąki kokosowej
1/3 płaskiej łyżeczki stevii (koncentratu w proszku)
50 g słodziku erytrolu (lub 40 g ksylitolu)


Wszystko razem mieszamy. Przekładamy do keksówki o wymiarach 30cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno dociskamy masę łyżką. Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez 45-55 minut.

Po upieczeniu ciasto polać według uznania polewą czekoladową zrobioną z oleju kokosowego, odrobiny wody, słodziku (np. erytrolu) i łyżeczki mleka lub serwatki w proszku (ten składnik można pominąć).

Doskonałe jako przekąska lub drugie śniadanie, wystarczy pokroić i zabrać ze sobą do pracy, szkoły, w podróż lub na wycieczkę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz