sobota, 24 stycznia 2015

Chleb pszenno-żytni na zakwasie


Do przygotowania tego chleba potrzebny jest zaczyn z mąki żytniej razowej. Zatem dzień wcześniej wyjmuję zakwas z lodówki, po 3 godzinach dokarmiam: 5 łyżek mąki żytniej razowej i 5 łyżek przegotowanej, ostudzonej wody. Po około 5 godzinach robię zaczyn:
  • 135 g wody
  • 135 g mąki żytniej razowej
  • 110 g zakwasu
Mieszam, przykrywam folią spożywczą i zostawiam na noc (8 -12 godzin). 

Po tym czasie robię ciasto właściwe:
  • 330 g mąki pszennej typ 650
  • 170 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 380 g wody
  • 13 g soli
Mieszam łyżką, wkładam do foremki (około 30 cm x 13 cm), wyrównuję powierzchnię łyżką umoczoną w wodzie. Można posypać słonecznikiem, makiem itp. i lekko wgnieść w chleb. Foremkę przykrywam folią spożywczą (na folię trzeba uważać, by nie przykleiła się do rosnącego chleba - trzeba ją zdjąć w trakcie wyrastania chleba).

Po około 3-5 godz. chleb podwaja swoją objętość.

Nagrzewam piekarnik do 220 stopni C bez termoobiegu, wkładam chleb i piekę w tej temperaturze przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 45 minut. 


Przykładowy harmonogram:

weekend/dni wolne
godzina 12 - wyjmij zakwas z lodówki
godzina 15 - dokarm zakwas
godzina 20 - zrób zaczyn
następny dzień o godzinie 8 - zrób ciasto właściwe

godzina 14 - wyjmij zakwas z lodówki
godzina 17 - dokarm zakwas
godzina 22 - zrób zaczyn
następny dzień o godzinie 10 - zrób ciasto właściwe

gdy idziesz do pracy (ja robiłam tak wiele razy)
godzina 19 - wyjmij zakwas z lodówki
godzina 22 - dokarm zakwas
następny dzień o godzinie 6 - zrób zaczyn
godzina 17 - zrób ciasto właściwe

Nie trzeba sztywno trzymać się tych godzin :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz