Warzywa do tego omletu można użyć świeże lub mrożone.
Składniki dla jednej osoby:
- 2 jajka
- 1 cebula
- 40 g brokułów
- 40 g kalafiora
- 40 g fasoli szparagowej
- olej lub masło do smażenia
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Brokuły, kalafior i fasolę szparagową (jeśli są mrożone poczekaj, aż się rozmrożą :)) pokrój na małe części.
2. Rozgrzej na patelni 1 łyżeczkę oleju. Dodaj cebulkę i smaż do zeszklenia przez kilka minut. Dodaj resztę warzyw i dopraw solą i pieprzem. Smaż do miękkości.
3. Na talerzu roztrzep 2 jajka, dopraw solą i pieprzem wg uznania.
4. Na małej patelni (o średnicy 20-25 cm) rozgrzej 1 łyżkę oleju i wlej na nią roztrzepane jajka.
5. Kiedy powierzchnia omletu się zetnie, wyłóż go na talerz.
6. Na połowę omletu nałóż podsmażone warzywa i złóż na pół.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz