Dziś propozycja dla tych, którzy akceptują smak stewii (bo nie ukrywajmy - jest specyficzny). Są to ciastka pełnoziarniste słodzone stewią. Dzięki zamianie białej mąki na razową (pełnoziarnistą) i cukru na stewię otrzymujemy zdrowszą wersję tradycyjnych ciastek. Oto przepis:
- 1,5 szklanki* (220 g) mąki pszennej razowej typ 2000
- 6 łyżek (30 g) otrębów żytnich
- 1 duże jajko
- 80 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- ok. pół łyżki koncentratu stewii (98%) w proszku
- szczypta soli
Wszystkie składniki wsypać do miski. Pomieszać łyżką i zagnieść ręką. Ciasto podzielić na 16 części. Z każdej uformować w rękach kulkę, zgnieść na grubość około 1 cm i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C i piec około pół godziny.
* szklanka o pojemności 250 ml
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz