Dziś pyszna i zdrowa zupa cebulowa.
Składniki:
1 kg cebuli
1 litr bulionu
1/2 szklanki mleka najlepiej 3,2 %
2 łyżki oleju
ząbek czosnku
sól, pieprz,
płatki migdałowe lub grzanki
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę (nie musi być idealnie i tak wszystko będzie miksowane).
2. W średnim garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj cebulę. Smaż na średnim ogniu, aż się lekko zarumieni. Często mieszaj. Pod koniec smażenia dodaj ząbek czosnku.
3. Wlej bulion i mleko do garnka i gotuj przez kilka do kilkunastu minut.
4. Zmiksuj blenderem na gładki krem.
5. Dopraw solą, pieprzem i wg uznania ziołami prowansalskimi.
6. Zupę podawaj posypaną płatkami migdałowymi lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz