Ciasto na mące żytniej pełnoziarnistej
- 200 g mąki żytniej razowej
- 300 g śmietany 18%
- 50 g miękkiego masła
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- owoce - u mnie drylowane czereśnie około 2 szklanki
- ewentualnie 2 łyżki cukru pudru do posypania owoców - jeśli są mało słodkie
- cukier puder do posypania gotowego ciasta
Czas pieczenia: ok 55 minut w 180 stopniach.
Mąkę żytnią razową, śmietanę, miękkie masło, cukier, jajka i sodę zmiksować na gładką masę. Dodać owoce, wymieszać. Wlać do foremki np. okrągłej z kominem o średnicy 25 cm lub keksówki. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 55 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, lekkie i bardzo smaczne. Nie jest zbite, ani zakalcowate. Ładnie wyrasta.
![]() |
Ciasto żytnie razowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz